Η εξέλιξη του ανελκυστήρα

η εξέλιξη του ανελκυστηρα

Η εξέλιξη του ανελκυστήρα

Την χρήση του ανελκυστήρα την συναντάμε από 236π.χ. όπως αναφέρει ο Ρωμαίος αρχιτέκτονας Βιτρούβιος υπήρχαν διάφορα συστήματα σε βασιλικά ανάκτορα. Ο πρώτος ανελκυστήρας τοποθετήθηκε στις Βερσαλλίες για χάρη του Λουδοβίκου ΙΔ’ της Γαλλίας η εξέλιξη του ανελκυστήρα είναι εντυπωσιακή.

Στο μεσαίωνα οι ανελκυστήρες ήταν πρωτόγονοι, αποτελούνταν από σχοινιά με γάντζο και ένα καλάθι ή δίχτυ (τέτοιος υπήρξε μέχρι τελευταία στα Μετέωρα) ενώ το 17ο αιώνα ο Γάλλος Βελαγέ εφηύρε ένα σύστημα ανελκυστήρα με χρησιμοποίηση αντίβαρου.

Ο υδραυλικός ανελκυστήρα ο οποίος θεωρείτε πρόδρομος των σημερινών κατασκευάστηκε στην Αγγλία το 1835.

Το 1850 κατασκευάστηκε ο 1ος ανελκυστήρας με ατμό ο οποίος τελειοποιήθηκε το 1852 από τον Ελίσα Ότις ενώ το 1880 ο Βέρνερ φον Ζίμενς κατασκεύασε στην Γερμανία το πρώτο ηλεκτρικό ανελκυστήρα.

Η κατασκευή του ανελκυστήρα σήμερα

Σήμερα η κατασκευή του ανελκυστήρα έχει τελειοποιηθεί από όλες τις απόψεις. Καθώς η  ασφαλείς χρήση του ανελκυστήρα είναι δεδομένη οι κατασκευαστές επικεντρώθηκαν στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας καθώς και στο design.

Για την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας χρησιμοποιείται το σύστημα INVERTER. Με το INVERTER ελέγχουμε ηλεκτρονικά την ταχύτητα του ανελκυστήρα και επιτυγχάνουμε οικονομία έως και 30%.

Όσο αφορά το design οι επιλογές είναι πολλές. Δίνεται η δυνατότητα κατασκευής του ανελκυστήρα από διάφορα υλικά όπως γυαλί πλέξι-γκλας, ξύλο, inox,  μπορούν να χρησιμοποιηθούν σποτ, πολυέλεος, οπτικές ίνες για το φωτισμό ενώ το πάτωμα μπορεί να είναι από πλαστικό μέχρι μάρμαρο και γρανίτης.

Η εξέλιξη ραγδαία, οι επιλογές πολλές και η ασφάλεια δεδομένη. Τώρα μένει μόνο να δούμε την νέα γενιά ανελκυστήρων. Ποια μπορεί να είναι αυτή? Ίσως οι οικολογικοί ανελκυστήρες οι οποίοι λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια. Το μέλλον θα δείξει.

Πηγή: howstuffworks.com

Με την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε την χρήση cookies